Wat met Ecocheques kopen?

Wat is een ecocheque?

Een ecocheque is een 'groene' cheque die je, afhankelijk van jouw werkgever en job, van jouw werkgever ontvangt.

Je kan deze gebruiken om ecologische producten en diensten mee te kopen in België.

Deze cheques zijn 2 jaar geldig en worden uitgegeven door Sodexo (Eco Pass), Monizze of Edenred (Ticket EcoCheque), zoals de maaltijdcheques die je misschien krijgt. Je kan nooit geld terug krijgen op ecocheques.

Net zoals de maaltijdcheques, zullen de ecocheques vanaf nu meer en meer digitaal voorkomen. Dit is veel handiger omdat je dan een exact bedrag kan betalen met ecocheques.

Anker

[]

Sodexo ecocheques
Monizze ecocheques
Anker

[]

Wat met ecocheques kopen?

In de meeste gevallen, staat er bij de producten in de winkel duidelijk vermeld welke toestellen je met jouw ecocheques kan kopen. Sinds mei 2017 kan je alle elektrische toestellen (tv's, diepvriezers, wasmachines, koelkasten, stofzuigers, enz.) met een energielabel vanaf A+ betalen met ecocheques.

Anker

[]

Energielabel tv

Waar vind ik de energielabel van een toestel terug?

De vermelding van de Europese energielabels bij de verkoop van toestellen is tegenwoordig verplicht. Je kan die dus altijd op de doos terug vinden, en/of in de technische specificaties. Deze energielabel (zoals hiernaast afgebeeld) bestaat uit heel wat informatie, zoals het verbruik, de grootte, de geluidsemissie,... Om te weten of je een toestel met ecocheques kan betalen, is de informatie bovenaan rechts op de energielabel het belangrijkst. Daar staat namelijk een letter en soms een teken/tekens. Op het voorbeeldje hiernaast van een televisie, staat er bijvoorbeeld A+.

De letter (A t.e.m. G) duidt het classificatieschaal aan van het toestel. A staat voor een laag energieverbruik en G voor een hoog energieverbruik. Het +, ++ of +++ teken dat soms na de letter komt, geeft aan dat het toestel nóg minder energie verbruikt dan de vermelde klasse.

Deze LED TV kan je dus kopen met ecocheques, vermits je TV's kan betalen met ecocheques vanaf energielabel A+. A++ en A+++ LED TV's zijn nog zuiniger dan A+, dus mogen ze ook met ecocheques betaald worden.

Anker

[]

Heb je twijfels of je een toestel al dan niet met ecocheques kan betalen? Aarzel niet en vraag het aan jouw vakman in de buurt!

Anker

[]